Gaisa (filma, 2023)
Izlaists 2023. gadā, Ben Afflecka filma "Air" stāsta par to, kā Nike 1980. gadu sākumā noslēdza līgumu ar augošo zvaigzni Maiklu Džordanu.
Sižets vēršas ap Nike apavu pārdevēju Sonny Vaccaro, ko spēlē Metu Deimonu, kurš izdevās nodrošināt partnerību, piedāvājot Džordanam izveidot paša vārda zīmola apavus un izstrādāt apavu līniju speciāli viņam.
Kopš tā tika paziņots, "Air" solīja būt lieliska filma. Pirmkārt, tā atzīmē Ben Afflecka režisora atgriešanos pēc viņa izcilajām filmām "Pilsēta" un "Argo". Kritiķi arī ir izteikuši atzinību "Air", prognozējot tā aktīvu līdzdalību nākamajā balvu sezonā. Tāpēc man šis Afflecka drāma, balstīta uz reāliem notikumiem, kļuva par vienu no gaidītākajām filmām šajā gadā.
Notikumi risinās 1980. gadu sākumā, kad Nike cīnās, pārējos pārklājot Adidas un Converse. Sonny Vaccaro, entuziasts un uzņēmuma melnais zirgs, redz iespēju padarīt Nike par pirmo apavu tirgū, noslēdzot līgumu ar tad vēl augošo zvaigzni Maiklu Džordanu. Viņa plāns ietver konkurentu apsteigšanu un pārliecināšanu priekšnieku, kā arī citus kolēģus, par iespēju noslēgt šo pārsteidzošo līgumu, kas vēlāk kļuva par nozīmīgāko sadarbību starp zīmolu un spēlētāju, novedot pie Maikla Džordana statusa kā vislielākā basketbola spēlētāja visu laiku.
Ben Affleck režisēja, producēja un pat izcēlās šajā filmā, izspiežot maksimālo no vienas vienīgas darījuma stāsta.
Režija ir lieliska – kā to varētu sagaidīt no Afflecka. Viņš meistarīgi stāsta klasisku un motivējošu stāstu par zemnieku, kas ceļas uz panākumiem. Tas ir tipisks biogrāfisks stāsts, pilnībā ar vēsturisku fona, personāžu turpmākajiem likteņiem, kas atklāti pēc noslēguma kredītiem, un daudzām klišejām, bet ar Afflecka dvēseli ielejot katrā ainā.
Filma liek atcerēties pagātni: vienkārša un tieša, bet ne primitīva. Tā necenšas būt inovatīva vai iedziļināties sarežģītos vai sociāli nozīmīgos tematos. Tā vietā tā darbojas tā, kā tai vajadzētu – sniedzot emocijas un iedvesmu, atstājot skatītājus ar pārsteidzoši pozitīvām sajūtām.
Tā vienkāršībā slēpjas filmas elegances un sirsnības būtība. "Air" ir vienkārši sirsnīga un iedvesmojoša kino, spējīga motivēt un iedvesmot.
Ar savu siltumu, sirsnību un iedvesmojošo vēstījumu filma pārsteidzīgi atgādina kulta klasiku "Džerijs Megvairs" no 90. gadiem ar galveno lomu Tomam Kruisam, filma, ko es iecienīju, tāpēc mani entuziasms par "Air".
Īpaša pieminēšana pienākas filmas ansamblim. Ben Affleck izceļas savā lomā kā nedaudz ekscentriskais un krāsains Nike priekšnieks. Viņš izcēlās, un viņa tēls ir visatceramākais, spējīgs katrā ainā izsaukt smaidu. Bija arī patīkami redzēt vienu no maniem bērnības aktieriem, Kriss Takeru, kurš varbūt nesen nav bijis gaismā, bet "Air" varētu to mainīt – Kriss sniedza ļoti dzīvu un karismātisku izrādi.
Man patika arī Kriss Mesinas izrāde, kurš varbūt nav tik slavens kā viņa lomu biedri, bet noteikti spēj konkurēt ar savu aktieru spēli. Viņa loma kā Maikla Džordana aģents ir nevainojama.
Attiecībā uz Metu Deimonu, Violu Deivisu un Džeisonu Beitmenu, viņu spēcīgās izrādes ir pašsaprotamas. Viņi vienkārši nezina, kā sniegt mazāk.
Attiecībā uz filmas izredzēm balvu sacensībā, tās ir milzīgas. Ļoti iespējams, ka Afflecka nominēs režisoram un atbalstošajai lomai. Redzēt Takeru balvu pasniegšanā būtu prieks. Scenārijs ir arī stingrs un pelna atzinību. Un, protams, "Air" pelnīti ieņem savu vietu starp desmit labākajiem pretendentiem uz gada labāko filmu. Manuprāt, tas būtu pilnīgi taisnīgi, jo es jau esmu gatavs iekļaut "Air" sarakstā ar labākajām šī gada filmām, pateicoties tās sirsnīgajai, tiešajai un efektīvajai stāstīšanai, kas liekas kā spēka avots.
Paldies, Ben Affleck!